Зброя двох Америк - ZBROEZNAVdotCOM

Зброя двох Америк

Зброя двох Америк
Country
Україна

Виставка «Зброя двох Америк» зі збірки Львіського історичного
музею (листопад, 2020). Презентує Тарас Рак, старший науковий співробітник Львівського історичного музею.

https://youtu.be/AeAXrqHYiO4

3 вересня 2020 року, у виставковій залі Львівського історичного музею (пл. Ринок, 6  (Кам’яниця Корнякта) ІІІ поверх) відбулося відкриття виставки «Зброя двох Америк». Автори виставки: Тарас Рак, Лілія Бреннер та Андрій Прокіп.

«Ця виставка – ідея працівників відділу «Арсенал» . Ми володіємо дуже цікавою, великою збіркою зброї. Дуже багато спричинився до її вивчення та популяризації наш метр Борис Мельник, але він залишив хорошого учня, який постійно прогресує, дуже багато знає про зброю і дуже часто виступає ініціатором цікавих виставок. Але без команди фахівців з музею «Арсенал», звичайно, що виставка, присвячена зброї не відбувається. Ця виставка особлива, тому що такі пам’ятки ми не виставляли, вони лише незначними вкрапленнями доповнювали інші виставки», – сказала заступниця директора Львівського історичного музею Олена Роман відкриваючи виставку.

Потрібно зазначити що у Львівському Історичному Музеї зберігається значна кількість зброї і військового спорядження ХІХ―ХХ століть з Північної та Південної Америк.

На огляд відвідувачів пропонується зброя корінних американських народів: лук племені пауні (Північна Америка), індіанські кам’яні сокири з Південної Америки, вогнепальна зброя колонізаторів ― рушниці, гвинтівки, пістолети, револьвери різних систем (Шарпса, Вінчестера, Сміта-Вессона та ін.), холодна зброя ― мачете, багнети. З небойових зразків викликає інтерес церемоніальний меч товариства Лицарів Колумба та сувенірний ніж, виготовлений з уламків американського літака.

“В нас велика колекція зброї. Багато представлено в «Арсеналі», дещо в інших проектах. Але в якийсь момент виникло питання – в принципі, два континенти, а це пів світу які в нас в експозиції майже не представлені. Ми вирішили це віконечко трішки призакрити, почали досліджувати фонди, не тільки зброю, а й супутні речі, і в результаті вийшла невеличка, але репрезентативна вибірка зброї обох континентів, обох Америк. Ми не ділили на Північну та Південну, тому що досить часто воно було спільним, при чому , що досить цікаво багато європейської зброї, яка йшла на експорт до Америки і ми також її вважаємо причетною до Америки. І навпаки багато американської зброї виготовлялося по патентах на європейських підприємствах”, – розповів співавтор виставки Тарас Рак.

Експонується зброя, розроблена або запатентована в США, зокрема револьвери системи Кольта, які за ліцензіями виготовляли в багатьох країнах, наприклад, Великій Британії, Австрії, а також зброя, яку виготовляли в Європі на експорт для держав Південної Америки (Аргентини, Чилі).

Окремим комплексом на виставці представлено пам’ятки, які свідчать про «американський слід» в історії Львова. Вони мають меморіальну цінність і пов’язані з видатними постатями — української оперної співачки Соломії Крушельницької, польського письменника Генрика Сенкевича та ін. Більшість запропонованих для огляду пам’яток Музей експонує вперше.

Залишити відповідь

Залишити відповідь

дослідження зброї, експертиза історичної зброї, экспертиза антикварного оружия, історія зброї, History of Arms and Armour, Тоїчкін, Тоичкин, Toichkin, CAAS, Center of Arms and Armor Studies, Antique arms, наукові конференції, атрибуція зброї, атрибуция оружия, attribution of weapons, оружейные клейма, оружейная библиотека, електронна бібліотека, історія зброї