Одеський історико-краєзнавчий музей - ZBROEZNAVdotCOM

Одеський історико-краєзнавчий музей

Одеський історико-краєзнавчий музей
Country
Ukraine
Business Contact Email
Business Phone Number
+38 (048) 722-84-90
Business Address
65026, Україна, м. Одеса, вул. Гаванна, 4

До 1899 року особняк на Гаванній, 4 був відомий в Одесі як "Будинок Новікова" (великого промисловця й домовласника).

Вперше музейна експозиція розмістилася тут у серпні 1944 року: це була виставка "Героїчна оборона Одеси", на основі якої згодом створили республіканський Музей оборони Одеси.
А 6 травня 1956 року гостинно відчинив двері своїм першим відвідувачам Одеський державний історико-краєзнавчий музей. Він був сформований на базі Музею оборони Одеси та Одеського обласного краєзнавчого музею. Документи, друковані видання, предмети прикладного та образотворчого мистецтва, нумізматичні колекції, зброя XVII - XIX століть, що пов'язані з історією міста та краю і колись входили до зібрань Музею Одеського товариства історії та старожитностей, Музею книги, Музею Старої Одеси і деяких інших, стали складовою частиною його фондів.

На сайті музею, на жаль, інформація про колекцію зброї майже відсутня. Між тим, в експозиції ОІКМ для зброї виділено окрему залу. Колекція зброї по праву може вважатися однією з найкращих і найкраще опрацьованих в Україні. Тут представлені зразки холодної й вогнепальної зброї та обладунків від пізнього середньовіччя до Другої світової війни. Найбільшу цінність, на наш погляд, представляє збірка японської і китайської зброї, а також велика колекція індо-перських шоломів. Особлива гордість музею – два комплектні самурайські обладунки, ймовірно отримані впродовж російсько-японської війни. Всі експонати відмінно атрибутовані.

Фотогалерею окремих зразків зброї з колекції ОІКМ можна переглянути на нашому сайті.

Залишити відповідь

Залишити відповідь

дослідження зброї, експертиза історичної зброї, экспертиза антикварного оружия, історія зброї, History of Arms and Armour, Тоїчкін, Тоичкин, Toichkin, CAAS, Center of Arms and Armor Studies, Antique arms, наукові конференції, атрибуція зброї, атрибуция оружия, attribution of weapons, оружейные клейма, оружейная библиотека, електронна бібліотека, історія зброї