Гусарія. Гордість польського війська

Сікора, Р. (2019). Гусарія. Гордість польського війська. К.: Ykaboo Publishing, 2019.
Кількість сторінок: 384. Мова: Українська.
Палітурка: тверда.
Завантаження: Ні

Гусарію називають найефективнішою і найкрасивішою кіннотою в світовій військовій історії. Протягом 300 років вона була ключовою наступальною силою польського війська, що вселяла страх і захват. Її оповито легендами, але справжня історія перевершує навіть вигадки. Яка ж насправді була польська гусарія? У чому полягав секрет її смертоносності? Який вигляд мали гусари? Як вони воювали і чим займалися в мирний час та чому їхня золота доба минула безповоротно? Про все це ви довідаєтеся з книжки Радослава Сікори.
“Доктор наук гуманістичних Радослав Сікора займається історією гусарів тривалий час. Його щире захоплення темою разом з досвідом та оригінальним дослідницьким підходом, що поєднує кабінетні студії та практичні реконструкційні експерименти, неабияк імпонує. Книга містить масу цікавих джерельних цитат (додатковим бонусом є те, що іншомовні подані як у перекладі так і в оригіналі), а також багато візуального матеріалу XVII–XVIII ст. Праця компонована за проблемно-тематичним принципом. Тож читач, особливо пересічний, для якого власне, книга і призначена, чимало нового дізнається про коней, зброю, одежу, зачіски, тактику і техніку бою, повсякдення і врешті про історичну та культурну роль цієї легендарної кавалерії. Найкращим і найцікавішим місцем роботи є спроба прослідкувати бойовий шлях окремої гусарської роти Марціна Казановського, підкріплена публікацією її реєстру від 15 березня 1580 р. Сильною стороною роботи є послідовне поєднання текстових та візуальних джерел, характерне для сучасної західної історіографії. Автор відмінно орієнтується не лише в історії гусарії, але і в найдрібніших воєнно-історичних деталях ранньомодерної доби і вміє їх доступно подати”.
В. Гуцул

Книжка перекладена українською мовою з польської, перекладач Андрій Бондар.

Пропонуємо також ознайомитися з рецензію Володимира Гуцула на польське та українське видання.

Loading

Genre: Вивчення захисного спорядження, Вивчення холодної зброї та спорядження, Дослідження історії бойових мистецтв й військової тактики; проблеми військової антропології, Міждисциплінарна проблематика у зброєзнавстві (гуманітарна)
Subjects: Книги

Залишити відповідь